oblik grudi kod žena

Koji sve oblik grudi kod žena postoji?

Otkrijte kako oblik grudi utiče na izbor odeće, zdravlje i samopouzdanje. Pročitajte naš vodič i saznajte kakvog su oblika vaše grudi.

Nijedna institucija niti zdravstvena organizacija nije dala definiciju normalnog oblika grudi.

Šta nam to govori? To znači da su svi oblici grudi normalni i prihvatljivi. 

Oblik grudi kod žena je podeljen u više tipova naspram vizuelnog izgleda .

Evo o čemu se radi.

Oblik grudi kod žena

 

 

Po izgledu i veličini grudi postoje oblici grudi po vizuelnim merilima. Mnoge žene će se pronaći u nekoj od njih, a nije strano ni da se žene pronađu u više kategorija.

 • Arhetipske grudi
 • Asimetrične grudi
 • Atletske grudi
 • Oblik zvona
 • Okrugle grudi spojene u sredini
 • Konusne grudi
 • Istok- zapad grudi
 • Opuštene grudi
 • Okrugle grudi
 • Bočno postavljene grudi
 • Vitke grudi
 • Oblik suze

Arhetipske grudi

Ovo je najčešći oblik grudi kod žena. Grudi su okrugle, pune, sa malom bradavicom na sredini. Oko 50 % žene ima ovakav oblik grudi, pa se zato smatraju standardnim tipom.

Vodeći se ovim podatkom, proizvođači uglavnom proizvode grudnjake baš namenjene ovom obliku dojki.

Zato je jako bitno da, ukoliko nemate arhetipski tip grudi, birate grudnjake na osnovu vašeg oblika i veličine grudi. Potrudite se da pronađete takve brushaltere.

Asimetrične grudi

 

Kod ovih grudi jedna dojka je veća od druge.

Asimetrične grudi su normalna pojava. Niko nema savršeno simetrično telo. Zato nije iznenađujuće da leva ili desna dojka mogu da variraju po veličini, obliku ili lokaciji.

Britanski naučni časopis Breast cancer research je objavio podatke koji govore da je samo jedna od 504 žena imala simetrične grudi. 

Stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Emori, iz Atlante, Džordžija, otkrili su da je leva dojka veća od desne u 62 posto slučajeva.

Kod nekih žena razlika je gotovo neprimetna, dok kod drugih žena razlika između dojki može biti veća za čitav procenat. Obično je to normalno, posebno kod adolescenata, koji se još uvek razvijaju.

VAŽNO: Ako jedna dojka odjednom postane veća od druge, obavezno se obratite svom lekaru kako biste isključili ozbiljna oboljenja.

Atletske grudi

 

Atletske grudi nemaju veze sa tim da li ste sportista ili ne. Ove grudi se mogu videti kod mnogih žena.

Atletske grudi su dobile ovakvo ime po tome što imaju manje masnog tkiva, a više mišića. Između grudi je prostor i obično kod ovog tipa grudi dojke su male veličine.

Za ovakvav tip grudi je poželjno koristiti kremu za rast grudi, jer sa vežbama nećete postići vidljive rezultate, s obzirom da su ovde grudni mišići već razvijeni. Krema za rast grudi će povećati masno tkivo pa će vaše grudi dobiti na volumenu.

Oblik zvona

 

Grudi u obliku zvona se javljaju kod žena koje imaju velike dojke.

Karakteristično za ovaj oblik grudi je to što su one na gornjoj strani uske, dok se pri dnu šire i tako nastaje oblik zvona.

Zbog svoje veličine, velike grudi su spuštenije od drugih oblika jer masa grudi prkosi gravitaciji, a ligamenti koji su zaduženi da ih drže čvrsto i uspravno, popuštaju zbog težine samih grudi. Ovde je jako bitno da odaberete adekvatan grudnjak u što ranijem periodu, odnosno još u pubertetu.

oblik grudi

Okrugle grudi, spojene u sredini

 

Ovakve grudi su, kao što sam naziv kaže, spojene u sredini ili imaju jako malo prostora između sebe. Samim tim, ima veći razmak između pazuha i dojki. Slobodno možemo reći da zauzimaju centralni deo grudnog koša.

Bez obzira što su spojene, ne mora nužno da znači da su velike. One nisu spojene zbog svoje veličine, već zbog centralnog položaja koji zauzimaju. Bradavice su takođe smeštene na sredini dojke.

Konusne grudi

 

Konusne grudi imaju oblik šišarke. U gornjem delu su spljoštene, a ako se okrenemo iz profila, videćemo da sva masa grudi vuče na dole. Bradavice su na kraju dojke, ispupčene i jako izražene. Kod ovog tipa grudi uglavnom su dojke male veličine, jer nema dovoljno masnog tkiva koje bi popunilo gornji deo dojki.

Istok-zapad grudi

 

Malo čudan naziv za grudi, ali iz opravdanih razloga je tu. Dojke su upravo tako i postavljene. Obe su okrenute ka spolja, bukvalno desna ka istoku, a leva ka zapadu. Između dojki je praznina, više su prema pazuhu pozicionirane.

Bradavice prate poziciju dojki pa su i one blago okrenute u stranu.

Opuštene grudi

 

Opuštene grudi (ptosis) imaju labavije tkivo dojke. Bradavice su usmerene na dole. Grudi imaju tendenciju da izgledaju istegnuto na dole i izduženo upravo zbog tetiva koje su slabe i ne mogu da drže grudi.

Ovakve grudi imaju slabu mišićnu masu u predelu grudi, kao i malu količinu masnog tkiva u gornjem, a veću količinu tkiva u donjem delu grudi.

Okrugle grudi

 

Sam naziv kaže da su grudi okruglog oblika. Količina masnog tkiva je ravnomerno raspoređena po grudima, pa upravo zbog toga i imaju ovakav okrugli oblik. Bez obzira na ovaj lep oblik, grudi mogu biti velike ili male. Bradavice su pozicionirane na sredini dojke.

Bočno postavljene grudi

 

Bočno postavljene grudi su slične sa grudima istok- zapad jer imaju prazninu u predelu grudnog koša. Za razliku od grudi istok- zapad, kod bočno postavljenih grudi, bradavice su okrenute prema napred. Ovakve grudi imaju punoću i nisu spuštene kao istok zapad grudi.

Ukoliko želite svoje grudi da zategnete, pružite im čvrstinu i dodatnu punoću, najbolje rešenje za vas jeste MEGAGRUDIN krema. Za samo tri nedelje primetićete prve rezultate!!

Naručite odmah kremu MEGAGRUDIN i po ceni dve treću kremu dobijate GRATIS!

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 rsd

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i Megagrudin krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete:

Tubularne grudi

 

Vitke grudi su uske i dugačke, cevaste dojke sa bradavicama okrenutim na dole. Bradavice su velike i široke. Vitke grudi mogu biti bilo koje veličine, ali najčešće je reč o malim grudima kojima fali masno tkivo.

Oblik suze

 

Oblik suze je okrugao, a dno je samo malo punije od vrha. Grudi su punije nego kod oblika zvona, iako ih mnogi mešaju, jer deluju slično.

Razlika je u tome što su više zaobljene nego zvonast oblik grudi. Bradavice su pozicionirane na sredini. I kod ovog oblika, grudi mogu da budu i male i velike.

Kada identifikujete svoj oblik grudi, možda ćete se zapitati kako su vaše grudi dobile takav oblik.

Šta utiče na oblik grudi kod žena?

 

Fiziologija i anatomija grudi igraju ključnu ulogu u određivanju njihovog oblika.

Mlečne žlezde, koje su odgovorne za proizvodnju mleka, variraju u veličini i rasporedu, što direktno utiče na punoću i oblik grudi.

Masno tkivo, koje čini veći deo grudi, daje volumen i mekoću; njegova količina i raspodela određuju kako će grudi izgledati i kako će se osećati na dodir.

Koža i tkivo areole takođe igraju ulogu, pri čemu je elastičnost i čvrstoća kože ključna za održavanje oblika grudi, dok promene u areoli mogu uticati na ukupni estetski izgled.

Vezivno tkivo, koje podržava grudi, održava njihovu strukturu i položaj.

S vremenom, promene u ovim komponentama, usled starenja, trudnoće, promena telesne težine ili hormonalnih faktora, mogu značajno uticati na oblik i izgled grudi. Razumevanje ovih aspekata je ključno za pravilno brigu o grudima i za razumevanje kako različiti faktori mogu uticati na njihov oblik.

A evo koji faktori utiču na sve to:

 • Genetika
 • Težina
 • Godine starosti
 • Hormoni
 • Trudnoća i dojenje

Genetika

 

Genetika igra najveću ulogu u formiranju vaših grudi. Ona odlučuje o tome kolike će vam biti dojke, koju gustinu tkiva će imati, kakav oblik će dobiti.

Ako vaše mame i bake imaju velike grudi, velika je verovatnoća da ćete ih imati i vi, pa na vreme počnite da nosite grudnjak koji će dati dobru potporu vašim  grudima, kako vaše grudi ne bi kasnije padale na dole.

Ako imate male grudi, takođe je nasledni faktor u pitanju. U ovom slučaju se potrudite da utičete na masno tkivo, da ga povećate, da ojačate grudne mišiće i tako ćete dobiti na volumenu.

Vrlo je bitno da na vreme uočite da imate genetske predispozicije za male ili velike grudi. Tako ćete lakše moći da utičete na dalji oblik i veličinu svojih grudi.

Ako su male, na vreme počnite sa mazanjem kreme za rast grudi, odaberite adekvatne vežbe koje će vam ojačati pektoralne mišiće i ligamente koji drže vaše grudi uspravno i čvrsto.

Težina

 

Masnoća je veliki deo tkiva u grudima. Možete primetiti razliku u izgledu svojih grudi kada smršate ili kada dodate na kilaži. Kada se ugojite vaše grudi postaju veće jer se povećava količina masnoće u njima.

Godine starosti

 

Kako starite možete primetiti da vam se grudi opuštaju i poprimaju drugačiji oblik. Sa vašim starenjem dolazi i do starenja vaših ligamenata koji vremenom prestaju da budu elastični i izdržljivi, pa se vaše dojke opuštaju. Mišići slabe i grudi gube na volumenu.

Hormoni

 

Nivo estrogena koji je zadužen za veličinu grudi može da varira tokom života. Tako, na primer, pre menstruacije, nivo hormona estrogena se povećava, pa vam grudi bivaju bujnije i veće. Hormoni se mogu menjati i u menopauzi kada se nivo estrogena smanjuje, a dojke opuštaju,

Trudnoća i dojenje

 

Tokom trudnoće i dojenja, hormon estrogen i prolaktin može učiniti da vaše grudi oteknu, nabubre, da se povećaju i da poprime drugačiji oblik. Hormoni utiču na masno tkivo da se drugačije distribuira po grudima.

Da li i kako može da se utiče na oblik grudi kod žena?

 

Može, na više načina. Neke možete probati sami, neke zahtevaju stručnu ruku.

Tako, na primer, ako imate opuštene , konusne grudi ili oblik suze, možete da ih povećate svoje i da ih podignete. Grudi će za nijansu imati drugačiji oblik jer su podignute i punije.

Menjanje oblika grudi na indirektan način možemo postići sa:

 • Kremom za rast grudi
 • Vežbanjem
 • Pravilnim držanjem tela

Krema za rast grudi

 

Krema za rast grudi deluje tako što pospešuje proizvodnju masnog tkiva i na taj način povećava vaše grudi.

Megagrudin krema za rast grudi se izdvojila kao jako efikasna prirodna krema za podizanje, zatezanje i rast dojki. Napravljena je od biljnih komponenti koje čine jako dobru kombinaciju za povećanje i podizanje grudi.

Sadrži piskavicu koja je poznata po bogatstvu fito estrogenima, ekstrakt smole drveta gugul, prirodna ulja čička, šipka, noćurka, badema i maslina, shea maslac, kao i alantoin i neodermyl, sjajan inovativni sastojak koji jača kožu.

Vaše grudi su sa ovom kremom podignute, čvrste, bujnije već nakon mesec dana upotrebe. Koža je glatka, baršunasta i meka.

Nakon 2- 3 meseci redovne upotrebe grudi se mogu vidno povećati u obimu.

Samim tim što se povećavaju i podižu, vaše grudi već poprimaju malo drugačiji oblik .

Kremu koristite po uputstvu za upotrebu. Preporučuje se korišćenje nekoliko meseci bez prekida, jer ipak je potrebno vreme da bi efekti bili vidljivi.

Megagrudin kremu možete naručiti na linku:  https://megagrudin.com/

Vežbanje

 

vežbe za lepši oblik grudi kod žena

Vežbanjem možete povećati svoje grudi i promeniti im oblik tako što vežbama jačate pektoralne, odnosno grudne mišiće. Takođe jačate ligamente koji su zaduženi za držanje vaših grudi. Na taj način dobićete veće grudi u obimu, takođe ćete ih podići.

Kombinacijom kreme i vežbi za grudi dobićete jako zadovoljavajuće rezultate. Ženama koje imaju problem sa spuštenim grudima će ovo jako značiti. Dobijate i podizanje i povećanje grudi.

Zar to nije sjajno?

Vežbe koje daju najbolje rezultate za jačanje grudnih mišića su sklekovi, vežbe sa flašama, razvlačenje peškira. Ove vežbe možete raditi kod kuće.

U roku od 3 meseca konstantnog vežbanja i korišćenja kreme vaše grudi će biti podignutije i većeg obima. To su zaista primetni rezultati.

Pravilno držanje tela

 

Ako svaki put kada sednete na stolici povijete svoju kičmu ka napred, unapred znajte da ćete vremenom dobiti opuštene grudi.

Jako je bitno da kičma bude u pravom položaju prilikom sedenja ili hodanja jer na taj način neće doći do skraćivanja leđnih mišića, takozvanih ekstenzora. Ako dođe do skraćivanja mišića, doći će i do lošeg držanja tela, krivljenja kičme i slabljenja grudnih mišića. Sve ovo je jako bitno ako želite da vaše grudi ostanu na mestu, da se ne spuste ili izgube svoj oblik.

Dobro je bar jednom u tri dana raditi istezanje mišića tako što ćete leći na pod na stomaku. Zatim ćete saviti ruke i noge ka unutra. Potrudite se da dodirnete noge rukama. Vežbu ponovite 10 puta.

Hirurške intervencije za promenu oblika grudi

 

Estetska hirurgija pruža različite opcije za promenu oblika grudi, prilagođavajući ih individualnim željama i potrebama.

 • Povećanje grudi, poznato kao augmentacija, koristi implantate ili transfer masnog tkiva za dodavanje volumena i poboljšanje konture. Najčešće su u pitanju silikoni.
 • Podizanje grudi, ili mastopeksija, podiže i oblikuje opuštene grudi, vraćajući im mladalački izgled.
 • Smanjenje grudi je postupak koji smanjuje veličinu i težinu grudi, često donoseći olakšanje od fizičkih simptoma poput bolova u leđima.
 • Rekonstrukcija grudi nakon mastektomije je postupak koji vraća oblik grudi nakon operacija zbog raka dojke, doprinoseći fizičkom ali i emocionalnom oporavku.

Svaka od ovih procedura je specifična i zahteva detaljno razmatranje i konsultacije sa stručnjacima.

Reč za kraj!

Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali da shvatite koji je vaš oblik grudi. Potrudite se da vežbama i kremom korigujete neke svoje nedostatke jer oni su upravo namenjeni tom problemu.

Bićemo srećni ako istrajete u tome i na kraju dobijete rezultate baš kakve ste želeli. Ipak je lep oblik grudi i bujno poprsje ženama jako važan, nećete verovati, ponekad više nego muškarcima. Zadovoljna žena je i srećna žena, dobra sebi i drugima, a to je najbitnije.

Za vaš lepši i izazovniji dekolte, koristite kremu MEGAGRUDIN. Više na linku: https://megagrudin.com/