oblik grudi kod žena

Koji oblik grudi kod žena postoji?

Oblik grudi kod žena može da se svrsta u nekoliko tipova grudi. Ne postoje dve osobe koje imaju isti oblik. Da li vi znate koji je vaš oblik?

Oblik grudi kod žena je jedinstvena priča, baš kao što su i vaše grudi jedinstvene.

Nijedna institucija niti zdravstvena organizacija nije dala definiciju normalnog oblika grudi. Šta nam to govori? To znači da su svi oblici grudi normalni i prihvatljivi. 

Oblik grudi kod žena je podeljen u više tipova grudi samo naspram vizuelnog izgleda naših grudi. 

Nekim ženama se ne sviđa veličina ili oblik grudi, pa se često usude na korekcije i promene. Razmišljaju o plastičnoj hirurgiji kao opciji.

Ukoliko i vi to želite, možete to učiniti i na prirodan način. Možete poboljšati izgled svojih grudi nekim prirodnim metodama. 

Jedna od takvih metoda jeste i krema za povećanje grudi koja je po sastavu blaga i na biljnoj bazi. Biljke koje čine kremu delotvornom su one koje deluju na povećanje i zatezanje grudi. Jedna od takvih krema jeste i MEGAGRUDIN.

Više o iskustvima žena i naručivanju kreme, pogledajte na linku: https://megagrudin.com/

Oblik grudi kod žena

Pre same podele i oblika grudi kod žena, želimo da vam skrenemo pažnju da je od velike važnosti imati dobru potporu za grudi još u pubertetu kada grudi krenu sa formiranjem.

Šta to tačno znači?

Dobar grudnjak je zlata vredan u ovom trenutku. Posavetujte se sa starijim ženama iz vaše okoline koje imaju iskustva sa grudnjacima. Kada imate adekvatan brushalter znatno je lakše da se vaše grudi formiraju u lep oblik.

Proizvođači grudnjaka na tržište plasiraju grudnjake za više oblika grudi.

Prilikom odabira dobrog grudnjaka najpre utvrdite koji oblik grudi vi imate. Nakon toga obratite pažnju na oblik korpe na grudnjaku, kao i na veličinu. Korpe A, B, C i D predstavljaju upravo korpe za različiti oblik grudi. Nemojte se ustručavati da se posavetujete sa prodavcem. Neka vam detaljno objasni koja oznaka na kopri je za koji oblik grudi.

Po izgledu i veličini grudi postoje oblici grudi po vizuelnim merilima. Mnoge žene će se pronaći u nekoj od njih, a nije strano ni da se žene pronađu u više kategorija. 

Oblici grudi koji postoje:

 • Arhetipske grudi
 • Asimetrične grudi
 • Atletske grudi
 • Oblik zvona
 • Okrugle grudi spojene u sredini
 • Konusne grudi
 • Istok- zapad grudi
 • Opuštene grudi
 • Okrugle grudi
 • Bočno postavljene grudi 
 • Vitke grudi
 • Oblik suze

Arhetipske grudi

Ovo je najčešći oblik grudi kod žena. Grudi su okrugle, pune, sa malom bradavicom na sredini. Oko 50 % žene ima ovakav oblik grudi, pa se zato smatraju standardnim tipom.

Vodeći se ovim podatkom, proizvođači uglavnom proizvode grudnjake baš namenjene ovom obliku grudi.

Zato je jako bitno da, ukoliko nemate arhetipski tip grudi, birate grudnjake na osnovu vašeg oblika i veličine grudi. Potrudite se da pronađete takve brushaltere.

Asimetrične grudi

Kod ovih grudi jedna dojka je veća od druge.

Asimetrične grudi su normalna pojava. Niko nema savršeno simetrično telo. Zato nije iznenađujuće da leva ili desna dojka mogu da variraju po veličini, obliku ili lokaciji. 

Britanski naučni časopis Breast cancer research je objavio podatke koji govore da je samo jedna od 504 žena imala simetrične grudi. 

Stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Emori, iz Atlante, Džordžija, otkrili su da je leva dojka veća od desne u 62 posto slučajeva.

Kod nekih žena razlika je gotovo neprimetna, dok kod drugih žena razlika između dojki može biti veća za čitav procenat. Obično je to normalno, posebno kod adolescenata, koji se još uvek razvijaju. 

VAŽNO: Ako jedna dojka odjednom postane veća od druge, obavezno se obratite svom lekaru kako biste isključili ozbiljna oboljenja.

Atletske grudi

Atletske grudi nemaju veze sa tim da li ste sportista ili ne. Ove grudi se mogu videti kod mnogih žena.

Atletske grudi su dobile ovakvo ime po tome što imaju manje masnog tkiva, a više mišića. Između grudi je prostor i obično kod ovog tipa grudi dojke su male veličine.

Za ovakvav tip grudi je poželjno koristiti kremu za rast grudi, jer sa vežbama nećete postići vidljive rezultate, s obzirom da su ovde grudni mišići već razvijeni. Krema za rast grudi će povećati masno tkivo pa će vaše grudi dobiti na volumenu.

Oblik zvona

Grudi u obliku zvona se javljaju kod žena koje imaju velike dojke. Karakteristično za ovaj oblik grudi je to što su one na gornjoj strani uske, dok se pri dnu šire i tako nastaje oblik zvona.

Zbog svoje veličine, velike grudi su spuštenije od drugih oblika jer masa grudi prkosi gravitaciji, a ligamenti koji su zaduženi da ih drže čvrsto i uspravno, popuštaju zbog težine samih grudi. Ovde je jako bitno da odaberete adekvatan grudnjak u što ranijem periodu, odnosno još u pubertetu.

oblik grudi

Okrugle grudi, spojene u sredini

Ovakve grudi su, kao što sam naziv kaže, spojene u sredini ili imaju jako malo prostora između sebe. Samim tim, ima veći razmak između pazuha i dojki. Slobodno možemo reći da zauzimaju centralni deo grudnog koša. 

Bez obzira što su spojene, ne mora nužno da znači da su velike. One nisu spojene zbog svoje veličine, već zbog centralnog položaja koji zauzimaju. Bradavice su takođe smeštene na sredini dojke.

Konusne grudi

Konusne grudi imaju oblik šišarke. U gornjem delu su spljoštene, a ako se okrenemo iz profila, videćemo da sva masa grudi vuče na dole. Bradavice su na kraju dojke, ispupčene i jako izražene. Kod ovog tipa grudi uglavnom su dojke male veličine, jer nema dovoljno masnog tkiva koje bi popunilo gornji deo grudi. 

Istok- zapad grudi

Malo čudan naziv za grudi, ali iz opravdanih razloga je tu. Dojke su upravo tako i postavljene. Obe su okrenute ka spolja, bukvalno desna ka istoku, a leva ka zapadu. Između dojki je praznina, više su prema pazuhu pozicionirane.

Bradavice prate poziciju dojki pa su i one blago okrenute u stranu.

Opuštene grudi

Opuštene grudi imaju labavije tkivo dojke. Bradavice su usmerene na dole. Grudi imaju tendenciju da izgledaju opušteno, istegnuto na dole i izduženo upravo zbog tetiva koje su slabe i ne mogu da drže grudi.

Ovakve grudi imaju slabu mišićnu masu u predelu grudi, kao i malu količinu masnog tkiva u gornjem, a veću količinu tkiva u donjem delu grudi.

Okrugle grudi

Sam naziv kaže da su grudi okruglog oblika. Količina masnog tkiva je ravnomerno raspoređena po grudima, pa upravo zbog toga i imaju ovakav okrugli oblik. Bez obzira na ovaj lep oblik, grudi mogu biti velike ili male. Bradavice su pozicionirane na sredini dojke.

Bočno postavljene grudi

Bočno postavljene grudi su slične sa grudima istok- zapad jer imaju prazninu u predelu grudnog koša. Za razliku od grudi istok- zapad, kod bočno postavljenih grudi, bradavice su okrenute prema napred. Ovakve grudi imaju punoću i nisu spuštene kao istok zapad grudi.

Ukoliko želite svoje grudi da zategnete, pružite im čvrstinu i dodatnu punoću, najbolje rešenje za vas jeste MEGAGRUDIN krema. Za samo tri nedelje primetićete prve rezultate!!

Naručite odmah kremu MEGAGRUDIN i po ceni dve treću kremu dobijate GRATIS!

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i Megagrudin krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete:

Vitke grudi

Vitke grudi su uske i dugačke, sa bradavicama okrenutim na dole. Bradavice su velike i široke. Vitke grudi mogu biti bilo koje veličine, ali najčešće je reč o malim grudima kojima fali masno tkivo.

Oblik suze

Oblik suze je okrugao, a dno je samo malo punije od vrha. Grudi su punije nego kod oblika zvona, iako ih mnogi mešaju, jer deluju slično.

Razlika je u tome što su više zaobljene nego zvonast oblik grudi. Bradavice su pozicionirane na sredini. I kod ovog oblika, grudi mogu da budu i male i velike. 

Kada identifikujete svoj oblik grudi, možda ćete se zapitati kako su vaše grudi dobile takav oblik.

Šta utiče na oblik grudi kod žena?

 • Genetika
 • Težina 
 • Godine starosti
 • Hormoni
 • Trudnoća i dojenje

Genetika

Genetika igra najveću ulogu u formiranju vaših grudi. Ona odlučuje o tome kolike će vam biti grudi, koju gustinu tkiva će imati, kakav oblik će dobiti.

Ako vaše mame i bake imaju velike grudi, velika je verovatnoća da ćete ih imati i vi, pa na vreme počnite da nosite grudnjak koji će dati dobru potporu vašim  grudima, kako vaše grudi ne bi kasnije padale na dole. 

Ako imate male grudi, takođe je nasledni faktor u pitanju. U ovom slučaju se potrudite da utičete na masno tkivo, da ga povećate, da ojačate grudne mišiće i tako ćete dobiti na volumenu. 

Vrlo je bitno da na vreme uočite da imate genetske predispozicije za male ili velike grudi. Tako ćete lakše moći da utičete na dalji oblik i veličinu svojih grudi.

Ako su male, na vreme počnite sa mazanjem kreme za rast grudi, odaberite adekvatne vežbe koje će vam ojačati pektoralne mišiće i ligamente koji drže vaše grudi uspravno i čvrsto.

Težina

Masnoća je veliki deo tkiva u grudima. Možete primetiti razliku u izgledu svojih grudi kada smršate ili kada dodate na kilaži. Kada se ugojite vaše grudi postaju veće jer se povećava količina masnoće u grudima. 

Godine starosti

Kako starite možete primetiti da vam se grudi opuštaju i poprimaju drugačiji oblik. Sa vašim starenjem dolazi i do starenja vaših ligamenata koji vremenom prestaju da budu elastični i izdržljivi, pa se vaše grudi opuštaju. Mišići slabe i grudi gube na volumenu.

Hormoni

Nivo estrogena koji je zadužen za veličinu grudi može da varira tokom života. Tako, na primer, pre menstruacije, nivo hormona estrogena se povećava, pa vam grudi bivaju bujnije i veće. Hormoni se mogu menjati i u menopauzi kada se nivo estrogena smanjuje, zatim kod raznih oboljenja i psihičkih stanja, kod oboljenja štitne žlezde i u još puno situacija. Ako sumnjate na hormonalne promene, najpre se obratite svom lekaru za savet i pomoć u lečenju.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja, hormon estrogen može učiniti da vaše grudi oteknu, nabubre, da se povećaju i da poprime drugačiji oblik. Hormoni utiču na masno tkivo da se drugačije distribuira po grudima.

Da li i kako može da se utiče na oblik grudi kod žena?

Ne možemo direktno uticati na menjanje oblika grudi, ali možemo indirektno, kroz povećanje grudi i jačanje mišića grudi.

Tako, na primer, ako imate opuštene grudi, konusne grudi ili oblik suze, možete da povećate svoje grudi i da ih podignete. Grudi će za nijansu imati drugačiji oblik jer su podignute i punije.

Menjanje oblika grudi na indirektan način možemo postići sa:

 • Kremom za rast grudi
 • Vežbanjem
 • Pravilnim držanjem tela

Krema za rast grudi

Krema za rast grudi deluje tako što pospešuje proizvodnju masnog tkiva i na taj način povećava vaše grudi.

Megagrudin krema za rast grudi se izdvojila kao jako efikasna prirodna krema za podizanje, zatezanje i rast grudi. Napravljena je od biljnih komponenti koje čine jako dobru kombinaciju za povećanje i podizanje grudi.

Sadrži ulje noćurka, čičkovo ulje, maslinovo i bademovo ulje, ulje šipka, šea puter i aloe veru.  Megagrudin sadrži i sveltam i neodermyl, koji je za svoju inovativnost i efikasnost osvojio zlatnu medalju na sajmu kozmetike u Parizu 2013. godine. Deluje poput kolagena i elastina u koži. 

Vaše grudi su sa ovom kremom podignute, čvrste, bujnije već nakon mesec dana upotrebe. Koža je glatka, baršunasta i meka. Nakon 2- 3 meseci redovne upotrebe grudi se mogu povećati u obimu čak za 4- 5 cm.

Samim tim što povećava i podiže grudi, vaše grudi već poprimaju malo drugačiji oblik jer su izdignute. 

Kremu koristite po uputstvu za upotrebu. Preporučuje se korišćenje kreme nekoliko meseci bez prekida, jer ipak je potrebno vreme da bi efekti bili vidljivi. Prednost Megagrudin kreme je to što je možete koristiti bez pauze, jer ne dolazi do prezasićenja kože i ne izaziva iritaciju.

Megagrudin kremu možete naručiti na sledećem sajtu https://megagrudin.com/.

vežbe za lepši oblik grudi kod žena

Vežbanje

Vežbanjem možete povećati svoje grudi i promeniti im oblik tako što vežbama jačate pektoralne, odnosno grudne mišiće. Takođe jačate ligamente koji su zaduženi za držanje vaših grudi. Na taj način dobićete veće grudi u obimu, takođe ćete ih podići. 

Kombinacijom kreme za rast grudi i vežbi dobićete jako zadovoljavajuće rezultate. Ženama koje imaju problem sa spuštenim grudima će ovo jako značiti. Dobijate i podizanje i povećanje grudi.

Zar to nije sjajno?

Vežbe koje daju najbolje rezultate za jačanje grudnih mišića su sklekovi, vežbe sa flašama, razvlačenje peškira. Ove vežbe možete raditi kod kuće.

Uradite 10 sklekova dnevno, Vežbe sa flašama radite u stojećem položaju tako što podižete flaše sa rukama. Ovu vežbu ponovite 10 puta u 3 seta. Vežbe sa razvlačenjem peškira ponovite 10 puta u 3 seta. Zauzmite stojeći stav, krajeve peškira držite rukama i vucite u suprotnom smeru što jače možete. 

Sa  ovim vežbama za mesec dana ćete primetiti blago podizanje grudi, bujnije grudi, lepšu kožu zbog cirkulacije. U roku od 3 meseca konstantnog vežbanja i korišćenja kreme vaše grudi će biti podignute za 3 cm i dobiće 5 cm u obimu. To su zaista primetni rezultati.

Pravilno držanje tela

Ako svaki put kada sednete na stolici povijete svoju kičmu ka napred, unapred znamo da ćete vremenom dobiti opuštene grudi.

Jako je bitno da kičma bude u pravom položaju prilikom sedenja ili hodanja jer na taj način neće doći do skraćivanja leđnih mišića, takozvanih ekstenzora. Ako dođe do skraćivanja mišića, doći će i do lošeg držanja tela, krivljenja kičme i slabljenja grudnih mišića. Sve ovo je jako bitno ako želite da vaše grudi ostanu na mestu, da se ne spuste ili izgube svoj oblik. 

Dobro je bar jednom u tri dana raditi istezanje mišića tako što ćete leći na pod na stomaku. Zatim ćete saviti ruke i noge ka unutra. Potrudite se da dodirnete noge rukama. Vežbu ponovite 10 puta

Reč za kraj!

Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali da shvatite koji je vaš oblik grudi. Potrudite se da vežbama i kremom korigujete neke svoje nedostatke jer oni su upravo namenjeni tom problemu.

Bićemo srećni ako istrajete u tome i na kraju dobijete rezultate baš kakve ste želeli. Ipak je lep oblik grudi i bujno poprsje ženama jako važan, nećete verovati, ponekad više nego muškarcima. Zadovoljna žena je i srećna žena, dobra sebi i drugima, a to je najbitnije.

Za vaš lepši i izazovniji dekolte, koristite kremu MEGAGRUDIN. Više na linku: https://megagrudin.com/